Yhteisenä tavoitteena vakaa pohja terveydenhuollolle

Yhteisenä tavoitteena vakaa pohja terveydenhuollolle

30.8.2016

Kansa ikääntyy ja tarvitsee entistä enemmän hoitoa. Työikäisten krooniset sairaudet lisääntyvät. Kestävä Terveydenhuolto -hanke etsii ratkaisuja ongelmiin.

Kaikkihan sen tietävät: Suomen väestö vanhenee. Se, mitä ilmiö käytännössä tarkoittaa, voi olla hankalampi sisäistää. Tärkein fakta on kuitenkin yksinkertainen.

– Rahat eivät riitä, jos nykymeno jatkuu, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Lääkäriliitto on AbbVien ohella mukana Kestävä Terveydenhuolto -hankkeessa. Muita hankkeen ohjausryhmän jäseniä ovat Finanssialan Keskusliitto, Sitra, SOSTE, Tehy ja YTHS. Hankkeen tavoitteena on olla mukana rakentamassa vakaata pohjaa tulevaisuuden terveydenhuollolle, hyvinvoinnille ja yhteiskunnalle.

Krooniset sairaudet lyhentävät työuria

Terveydenhuollon kustannukset eivät ole pelkkä menoerä. Oikein kohdennettuina ne voivat auttaa säästämään rahaa. Yhtälö on kuitenkin kaukana yksinkertaisesta.

Kirstun pohja vilkkuu, koska terveydenhuollon kohtaamat haasteet muuttuvat. Toimiva akuuttihoito ei riitä pitämään huolta väestön terveydestä, sillä kroonisten sairauksien esiintyvyys lisääntyy. Muutos näkyy nimenomaan työikäisessä väestössä.

– Tärkeintä on pystyä pitämään työikäiset ihmiset työkykyisinä, jotta ikääntyneiden hoitoon riittää rahaa. Jos veneessä on aikaisempaa vähemmän soutajia, heidän olisi syytä olla hyvässä kunnossa, sanoo AbbVien toimitusjohtaja Remi Menes.

Menes toivoo, että kroonisten sairauksien hoitopolkujen kehittämiseen satsattaisiin enemmän. Myös Pärnänen painottaa, että parhaiten potilaan toimintakyky säilyy, kundiagnoosi tehdään viipymättä ja potilas hoidetaan oikein ja oikeaan aikaan.

Pilottihankkeita ja hyvien käytäntöjen levittämistä

AbbVie on sitoutunut erilaisiin kestävän terveydenhuollon hankkeisiin koko Euroopassa. Yhtiö on muun muassa tukenut vuonna 2014 perustetun European Steering Group for Sustainable Healthcare (ESG) -ajatushautomon rakentamista. ”Do tankiksi” itseään kutsuvan ajatushautomon ohjausryhmän puheenjohtaja on Irlannin entinen terveysministeri Mary Harney, ja mukana on iso joukko yhteiskunnallisia toimijoita eri maista. Hankkeen puitteissa laadittu raportti toimintaehdotuksineen esiteltiin Euroopan komissiolle maaliskuussa 2015.

– Emme kuvittelekaan löytävämme yhtä oikeaa ratkaisua terveydenhuollon haasteisiin, vaan katse on hyvien toimintatapojen levittämisessä ja ennaltaehkäisyyn panostamisessa. Tämä on pitkän tähtäimen hanke, Remi Menes sanoo.

Menes kertoo, että pienempiä pilottihankkeita on sekä käynnissä että kehitteillä eri puolilla Eurooppaa.

– Kaikki ei toimi kaikkialla, mutta monia hyväksi havaittuja käytäntöjä voidaan hyödyntää laajemminkin.

Esimerkiksi Suomessa työstetään parhaillaan reumapotilaan hoitoketjun selkeyttämistä yhteistyössä HUSin reumapoliklinikan kanssa. Kun prosessi on terävöitetty mahdollisimman toimivaksi, voidaan mallia kenties viedä muihinkin maihin.

Yhteistyötä yli sektorirajojen

Yhteistyö on Kestävä Terveydenhuolto -hankkeen ydin. Käsiteltävät haasteet ovat liian suuria kenenkään yksin ratkaistaviksi. Heikki Pärnäsen mukaan se, että pöydän ympärillä istuu hyvin erityyppisiä toimijoita, auttaa pohtimaan asioita eri näkökulmista.

– Samanmielisten seurakunta ei tuota keskusteluun mitään uutta, Pärnänen sanoo.

Remi Menesin mielestä suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä kaipaa kipeästi eri sektoreiden välistä yhteistyötä. Yhteistyö toimii, kun agenda on avoin ja tavoitteet yhteiset. Maaliin pääsyä helpottavat aito kumppanuus, läpinäkyvyys, avoin viestintä ja se, että kaikki ymmärtävät roolinsa.

– Kestävä Terveydenhuolto-hankkeessa kaikilla toimijoilla on yhteinen päämäärä: haluamme, että käytettävissä olevilla resursseilla voidaan tarjota suomalaiselle potilaalle paras mahdollinen hoito.’

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä AbbVien kanssa.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 204

Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 205
<