Työtä tiedon äärellä

Työtä tiedon äärellä

30.8.2017

Ihmisen genomi on kuin muinaiskielinen opaskirja maailmankaikkeuteen: se sisältää suunnattomasti tietoa, mutta käännettynäkin tekstiä on alkuun mahdotonta tulkita. Sivu sivulta sisältö asettuu kontekstiin, ja edistys kannustaa jatkamaan.

Syöpäsairaala Docrateen ylilääkäri Tom Wiklundin mukaan geenitiedon hyödyntämisessä haasteena eivät enää ole työkalut, vaan saadun tiedon käyttö.

– Meillä on työvälineet geenisekvensointiin, mutta rajoittava tekijä on tällä hetkellä bioinformatiikka eli se, miten saatua tietoa käsitellään ja hallitaan.

Osaa tiedosta osataan jo hyödyntää esimerkiksi syövän hoidossa. Syöpäkudoksen geeniprofiilista paljastuvia muutoksia voidaan tietyissä tapauksissa käyttää hoidon täsmäkohteena. Nopeat ja luotettavat testit kertovat yhä yksityiskohtaisemmin potilaan sairastaman syöpätaudin mutaatioprofiilin. Testien ympärille kehitetyt palvelut puolestaan kertovat siitä, minkä lääkkeen vaikutus kohdentuu juuri kyseisen potilaan syöpäkudoksen mutaatioihin.

Wiklund ennustaa, että muutaman vuoden kuluttua geenitieto auttaa esimerkiksi yhdistämään täsmähoitoja ja immuno-onkologisia hoitoja.

– Tiedon käsittely kehittyy koko ajan, ja pian osaamme kohdentaa paljon nykyistä paremmin syöpähoidot juuri niille potilaille, jotka niistä eniten hyötyvät. Tähän toimintaperiaatteeseen nojaava Rochen Foundation Medicine-geenisekvensointipalvelu on otettu käyttöön Suomessa.

– Ensimmäiset käyttökokemukset Suomessa ovat olleet rohkaisevia ja uskomme, että tällais ia Founda t ion Medicine-tyyppis iä palvel u i t a tarvitaan lähivuosina entistä enemmän, sanoo Roche Oy:n lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

– Tavoitteena on tarjota lääkäreille entistä parempia työkaluja ja auttaa heitä valitsemaan potilaalle paras mahdollinen, yksilöllinen lääke hoito. •

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Roche Oy:n kanssa

FI/ROCH/1708/0132


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 204

Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 205
<