Terveydestä kannattaa puhua

Terveydestä kannattaa puhua

10.9.2018

Keskustelu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta ei osoita laantumisen merkkejä, kun vuosisadan hallintouudistusta sorvataan valmiiksi. Sote-uudistus on ollut vakiopuheenaihe jo vuosia ja on sitä varmasti tulevaisuudessakin.

Toisaalta hyvinvoinnista ja terveyspalveluista sietääkin puhua. Terveys on yksi suomalaisen yhteiskunnan tärkeimmistä voimavaroista. Terveys on myös yksilön elämän tukipilari, jonka arvon huomaa usein vasta sitten, kun se horjuu.

Se, mistä voisi puolestaan puhua enemmänkin, on terveyden edistäminen. Aiheena terveyden edistäminen ei ehkä saa ansaitsemaansa julkisuutta, sillä sen vaikuttavuutta on vaikea arvioida ja siten edistämistyön kustannushyödyt eivät konkretisoidu. Kansanterveyden ylläpito vaatiikin huomion kiinnittämistä sairauksien ennaltaehkäisyyn yli hallinnon rajojen.

Toisaalta lääkehoitojen kehittymisen ja laadukkaiden palvelujen myötä moni sairaus ei enää ole samanlainen mörkö kuin muutama vuosikymmen sitten. Sairastumisesta huolimatta moni elää täysipainoista elämää ja pystyy jatkamaan esimerkiksi työelämässä yhä pidempään.

Terveysalalla muutos ja uuden kehittäminen on lähes sisäsyntyistä. Toisaalta monet uudistukset eivät vaadi raskaita muutoksia, vaan halua tehdä asioita paremmin. Korkeatasoinen erikoissairaanhoitomme tarvitsee perustakseen toimivan perusterveydenhuollon sekä laaja-alaista sitoutumista terveyden edistämiseen. Se, miten suomalaiset voivat, on yhteiskuntamme tulevaisuuskysymys.

Aino Salo,

Aition päätoimittaja, vaikuttaja- ja vastuullisuusviestinnän konsultti

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4