Rokotekattavuutta reseptivapaudella?

Rokotekattavuutta reseptivapaudella?

30.8.2017

Monella suomalaisella jää tarpeelliset rokotteet ottamatta. Influenssakaudella rokotus käy ehkä mielessä, mutta jää usein aikomukseksi.

Ensin täytyy olla yhteydessä terveysasemaan. Terveydenhoitaja soittaa takaisin, ja asiakkaan kanssa juteltuaan pyytää lääkäriä kirjoittamaan reseptin. Lääkäri kirjoittaa reseptin, asiakas hakee sen apteekista, vie kotiinsa ja laittaa jääkaappiin odottamaan päivää, kun terveydenhoitajalle on sovittu aika rokotteen pistämiseksi. Tuntuuko prosessi turhan vaivalloiselta?

EU:n lääkedirektiivin mukaan pistoksina annettavan lääkkeen, kuten rokotteen voi saada vain reseptillä. Itsehoitona rokotteita ei siis vielä voi hankkia. Fimea pohti vuonna 2015 ilmestyneessä Kansallisessa itsehoitolääkeohjelmassa1, että influenssarokotteiden saatavuus ilman lääkemääräystä voisi parantaa rokotuskattavuutta. Myös 56 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että reseptivapaus etenkin influenssarokotuksen kohdalla olisi hyvä asia2.

Ylilääkäri Sari Ekholm Sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa, että rokotekattavuus ei varsinkaan kausiinfluenssarokotusten osalta ole Suomessa lähellä eurooppalaisten maiden parhaimmistoa. Olisi tärkeää löytää keinoja kattavuuden parantamiseksi.

Ekholm muistuttaa, että jos rokotuksia annettaisiin ilman reseptiä, seuranta ja tietojärjestelmät tulisivat entistä tärkeämpään rooliin.

– Täytyy seurata, kuka rokotteen on saanut, mikä on rokotteen vaikuttavuus ja millaisia mahdollisia haittoja on seurannut. Tämä korostuu etenkin kausi-influenssarokotteen kanssa, joka on joka vuosi eri.

Apteekit matalan kynnyksen rokotuspaikkoja

Jo nyt eri puolilla Suomea on mahdollista ostaa ja saada rokote samasta paikasta ilman ajanvarausta.

– Suomessa toimii 13 Apteekin Terveyspistettä, jotka ovat apteekin yhteydessä olevia erillisiä yrityksiä. Terveyspisteessä työskentelee sairaanhoitaja, joka antaa rokotuksia ja tekee toimenpiteitä, joita terveysasemillakin tehdään, kertoo Charlotta Sandler, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja.

Sandlerin kokemuksen mukaan apteekki on ihmisille matalan kynnyksen asiointipaikka.

– Teimme viime talvena asiakaskyselyn Terveyspisteiden asiakkaille3. Moni vastaaja kertoi tulleensa nimenomaan sijainnin ja aukioloaikojen vuoksi. Moni koki, että asioiminen on vaivattomampaa kuin terveysasemalla.

Sandler kertoo, että Terveyspisteessä influenssarokotteiden ottaneissa on jopa riskiryhmään kuuluneita, jotka saisivat rokotteen muuten ilmaiseksi.

Reseptivapaita rokotteita voisivat Sandlerin mielestä olla influenssarokotteiden lisäksi esimerkiksi erilaiset matkailurokotteet, jotka helposti jäävät monelta ottamatta.

– Rokotusturvallisuus varmistettaisiin luomalla tarkat kriteerit itsehoitorokotteiden myynnille: kenelle rokotteita toimitetaan ja millä ehdoilla. Ja vain koulutettu henkilökunta saa pistää rokotteen valvotuissa olosuhteissa. •

 

 

APTEEKIN TERVEYSPISTE X 2

  • Apteekin Terveyspiste vaatii rokotustoiminnasta vastaavan nimetyn lääkärin, joka valvoo rokotustoimintaa, ja jota voidaan konsultoida tarvittaessa.
  • Apteekissa työskentelevä sairaanhoitaja ei voi harjoittaa itsenäistä rokotustoimintaa vaan Aluehallintovirasto myöntää luvan yksityiselle terveydenhuollon toimipisteelle kuten Apteekin terveyspisteelle.

 

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä GSK:n kanssa.

FIN/VAC/0015/17


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 204

Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 205
<