Psoriasiksen tehokas ja aikainen hoito parantaa elämänlaatua

Psoriasiksen tehokas ja aikainen hoito parantaa elämänlaatua

7.9.2018

Viisikymmentä vuotta psoriasiksen kanssa elänyt Eila Pethman kuvaa psoriasista elämäntoveriksi, jonka kanssa oppii elämään: välillä sairaus on kiusallinen, mutta toisinaan ihan mukiinmenevä – kunhan käytössä ovat oikeat hoidot.

Psoriasis on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, immunologinen tulehdussairaus. Tuoreen tutkimuksen mukaan se voi heikentää merkittävästi työkykyä – erityisesti vaikeaa psoriasista sairastavilla.

Psoriasisliiton ja lääkeyhtiö Janssenin yhteistyössä toteuttamassa Psoribarometrissä selvitettiin psoriasista sairastavien hoidon laatua, hoitoon pääsyä, hoidon nykytilaa ja yhdenvertaisuutta Suomessa. Kyselytutkimuksen 1 500 vastaajasta yli puolet sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa psoriasista.

Psoriasisyhdistyksen, myöhemmin myös Psoriasisliiton toiminnassa jo yli neljäkymmentä vuotta mukana ollut Eila Pethman on matkansa varrella ehtinyt kuulla monista tutkimuksista. Vuosien mittaan monet asiat ovat muuttuneet, mutta tärkeimpänä huomiona hän pitää edelleen sitä, että psoriasis tulisi ymmärtää heti diagnoosista lähtien vakavasti otettavaksi sairaudeksi, jotta se saadaan hallintaan.

– Meidän ei tule tuijottaa sitä, onko psoriasista sairastavalla yksi läiskä, kymmenen läiskää vai ei yhtään läiskää. Diagnoosin saatuaan hän on psoriasista sairastava – vaikeinta tässä kaikessa on kuitenkin diagnoosin saaminen, Pethman huomauttaa.

Oikea hoito parantaa elämänlaatua

Oikean diagnoosin saaminen voi olla pitkä prosessi. Valtaosa tutkimukseen osallistuneista on hoitotasapainoonsa tyytymättömiä, mikä voi olla merkki potilaalle sopimattomasta hoidosta. Sairauden varhainen tunnistaminen ja potilaalle oikeaan aikaan annettu tehokas hoito voivat huomattavasti parantaa elämänlaatua ja työkykyä.

Keskivaikeaa ja vaikeaa psoriasista sairastavista yli puolet kertoo, että sairaus on vaikuttanut haitallisesti sekä työkykyyn että jaksamiseen ja estänyt heitä tekemästä asioita.

Pethman nostaa esimerkiksi julkisten paikkojen pelon. Hän uskoo, että sairauteen liittyy edelleen stigmaa:

– Tartuntapelkoa on yli neljäkymmentä vuotta yritetty kaataa, mutta uusien sukupolvien tullessa psoriasis nousee yhä uudelleen esille. Ulko- puolisten jatkuvan kommentoinnin kohteena oleminen aiheuttaa automaattisesti vetäytymistä.

Yli puolella liitännäissairauksia

Tutkimukseen osallistuneista yli puolella on todettu psoriasiksen liitännäissairauksia, kuten diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä yleisimmin ylipainoa. Vaikka liitännäissairaudet ovat yleisiä, vain joka viidennelle vastaajalle on tehty henkilökohtainen hoitosuunnitelma ja hoidon tavoitteet on määritelty. Valtaosa vastaajista kokee, että hoitosuunnitelmasta olisi hyötyä.

Pethman on huolissaan hoitosuunnitelmien vähäisyydestä.

– Tutkimusten ja barometrien rinnalla on tärkeää ymmärtää, että psoriasis on aina yksilöllinen asia ja jokainen kokee sen eri tavoin. Tällöin henkilökohtaisen hoitosuunnitelman tarve korostuu. Hoito ei saa olla hankalampi kuin tauti – muuten se ei tehoa, tai vähintäänkin se heikentää elämänlaatua tarpeettomasti.

Psoribarometri toteutettiin kvantitatiivisena verkkokyselynä Psoriasisliiton jäsenille 31. 8.–18.9.2017. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn suunnitteli Psoriasisliitto, Janssen ja Kantar TNS.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Janssenin kanssa.

PHFIN/STE/0718/0001

Teksti: Iiris Meurman
Kuva: Laura Oja


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4