Kuinka monta käsiparia on tarpeeksi?

Kuinka monta käsiparia on tarpeeksi?

30.8.2016

Hoitajia tarvitaan lisää, jotta vanhukset voisivat elää elämänsä viimeiset vuodet inhimillistä elämää.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry:n puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan vanhustenhoidon suurin ongelma on, ettei inhimilliselle hoidolle anneta riittäviä edellytyksiä.

– Vuoteenomina makaavat vanhukset eivät pääse käyttämään omia lihaksiaan. He eivät saa kokea onnistumisen iloa, ja pahimmillaan heidän itsetuntonsa hiipuu. Vanhukset tuntevat olevansa esineitä, säilytyksessä.

Koska resurssit – pääasiassa auttavat käsiparit – on kiristetty äärimmilleen, hoitajat ehtivät viettää liian vähän aikaa kunkin vanhuksen kanssa.

– Elämänkaaremme molemmissa päissä olemme avun tarpeessa. Pienet lapset ja vanhukset eivät pärjää ilman toista ihmistä, Paavola toteaa.

Silja Paavola tietää mistä puhuu. Hän on työskennellyt yli 30 vuotta vanhusten, lasten, akuuttihoidon sekä päihdeja mielenterveyshoidon tehtävissä.

Kulukuuri heikentää hoitoa

Kotihoidossa, palvelutaloissa ja ryhmähoidossa tarvitaan hoitajia, jotka pukevat, syöttävät ja liikuttavat elämänsä ehtoopuolelle ehtineitä.

Säästötoimenpiteiden seurauksena joitain työtehtäviä, kuten pyykkihuoltoa, on sälytetty hoitajien kontolle. Tämä pahentaa henkilöstövajetta entisestään.

STM:n voimassa olevaan suositukseen on kirjattu, että palvelutaloissa ja vanhainkodeissa on oltava asiakasta kohti vähintään 0,5 työntekijää. Kahta vanhusta kohti on siis oltava yksi hoitaja.

Määrä voi kuulostaa kohtuulliselta. Hoitajat ovat kuitenkin työvuorossa vain osan päivästä, joten henkilökuntaa on käytännössä paikalla selvästi vähemmän. Esimerkiksi yöllä lähes 30-40 levottoman vanhuksen hyvinvointi saattaa olla vain yhden henkilön harteilla.

Paavolan mukaan hyvä taso olisi 0,6–0,7 hoitajaa vanhusta kohti. Erittäin hyvä olisi, jos päästäisiin lukemaan 0,8.

– Silloin vanhukset voidaan viedä vaikkapa ulkoilemaan. Voitaisiin järjestää vaikka kuntopiirejä tai käydä yhdessä teatterissa, Paavola sanoo.

Sote ei saa pahentaa tilannetta

Suunnitteilla oleva sote-uudistus vaikuttaa myös vanhusten hoitoon, mutta miten?

Silja Paavola toteaa, että jos vanhusten hoito avataan yksityisille toimijoille, valtiovallan palvelulupaus on voitava taata täydellisesti. Muuten vain rahakkaat saavat hoitoa.

Pitää voida varmistaa, että kaikki saavat yhdenmukaista ja korkealaatuista hoitoa. On huolehdittava niistä, jotka eivät kykene pitämään puoliaan.

– Hyvinvointivaltion yksi mittari on, miten hyvin se hoitaa vanhuksensa

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä SuPer ry:n kanssa.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 204

Warning: Illegal string offset 'rules' in /var/www/fs4/48/aitioleh/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 205
<